Schoenmaat berekenen

Schoenmaat berekenen aan de hand van het aantal centimeters. Let wel, de maten zijn omgerekend naar centimeters. In het buitenland hanteren ze lang niet altijd centimeters. Je schoenmaat opmeten doe je door de hak te meten tot de grootste teen. Je kunt het beste op een papier een voetafdruk maken, met een potlood kan je een omtrek maken.

Maak hieronder je keuze en bekijk de maat:
Dames
Heren
Meisjes
Jongens

* Bij Sarenza en Kleertjes kan je de maattabellen bekijken om de maat te bepalen.

Bekijk hier de maattabellen >>

 • Groot aanbod, tal van merken in verschillende maten
 • Maat opmeten, halve maten, smalle voeten, brede voeten en meer informatie

Bekijk hier de maten & tabellen >>

1) Kies hieronder voor dames of heren;
2) Bekijk de tabel voor het berekenen van de schoenmaat.

Weet u uw schoenmaat al en wilt u uw maat omrekenen naar bijvoorbeeld een Amerikaanse maat? Of bent u benieuwd naar de Europese maat aan de hand van een andere internationale schoenmaat? Bekijk dan de tabel, hier kunt u een maattabel vinden met Europese en fabrieksmaten. Bekijk de tabel hierboven.

Aan de hand van de afstand kan je berekenen welke schoenmaat je hebt, in de tabel onderaan deze pagina zie je de Europese schoenmaten. Wil je een internationale schoenmaat omrekenen naar een Europese schoenmaat aan, kijk dan bij het kopje.

Schoenmaat berekenen

Kijk daarom altijd na of de betreffende buitenlandse webshop ook rekent in centimeters of bijvoorbeeld in inches. 1 inch is 2.54 centimeter.

Schoenmaat berekenen tabel:

Schoenmaat 169,6 cm
Schoenmaat 1710,3 cm
Schoenmaat 1811 cm
Schoenmaat 1911,6 cm
Schoenmaat 2012,3 cm
Schoenmaat 2113 cm
Schoenmaat 2213,7 cm
Schoenmaat 2314,4 cm
Schoenmaat 2415 cm
Schoenmaat 2515,6 cm
Schoenmaat 2616,3 cm
Schoenmaat 2717 cm
Schoenmaat 2817,7 cm
Schoenmaat 2918,4 cm
Schoenmaat 3019 cm
Schoenmaat 3119,5 cm
Schoenmaat 3220,3 cm
Schoenmaat 3321 cm
Schoenmaat 3421,6 cm
Schoenmaat 3522,2 cm
Schoenmaat 3623,1 cm
Schoenmaat 3723,5 cm
Schoenmaat 3824,3 cm
Schoenmaat 3924,8 cm
Schoenmaat 4025,6 cm
Schoenmaat 4126,2 cm
Schoenmaat 4226,9 cm
Schoenmaat 4327,4 cm
Schoenmaat 4428,1 cm
Schoenmaat 4528,8 cm
Schoenmaat 4629,4 cm
Schoenmaat 4730,1 cm
Schoenmaat 4831 cm

Hoe kan ik mijn schoenmaat opmeten?

Het opmeten van je voet dient te gebeuren vanaf je hak tot je grote teen. In onderstaande afbeelding kan je zien welke afstand van je voet gemeten moet worden. Voor kinderen is het aan te raden om een centimeter extra te meten. Kindervoeten groeien namelijk snel en hierdoor lopen ze niet meteen in te kleine schoenen. Een te kleine schoenmaat kan voor serieuze problemen zorgen bij kinderen. De voet kan door de beknelling minder doorbloeding krijgen en de voet kan scheef gaan groeien. Voor volwassenen hoef je hier geen rekening mee te houden.

Voet opmeten
Voet opmeten
Last updated: donderdag 20 februari 2020

7 thoughts on “Schoenmaat berekenen

 1. Bedankt voor de snelle reactie.
  Gezien de formule die jullie hier hanteren: voetlengte x 1,574 kom ik uit op maat 49.5. Alsnog bedankt voor de moeite.

 2. Hoi, heel fijn zo’n tabel met schoenmaten. Echter ook hier wordt weer geen rekening gehouden met de grote Nederlandse man.
  Waarom alleen vrouwen en kindermaatjes? Ik wil de grote schoenmaten omrekenen.

  1. Goedemorgen Erik,
   Wat is je huidige schoenmaat? Onze tabellen gaan standaard tot maat 48. Ik zou kunnen opzoeken welke voetlengtes er bij de grote schoenmaten horen indien je dat graag hebt.

 3. Hoi Hoi, Als ik zelf de schoenmaat wil omrekenen hoe kan dat op basis van je voetlengte in centimeters? Welke schoenmaat omrekenen formule gebruiken jullie voor de tabellen? Als ik de tabel bekijk en vergelijk met mijn eigen schoenmaat dan klopt het precies, ik ben daardoor benieuwd hoe jullie tot bepaalde maten zijn gekomen 🙂

  1. Hoi Rebecca,
   De formule voor het omrekenen van de schoenmaat is erg lastig uit te leggen. Daarvoor zijn er handige tabellen gemaakt waarmee het een stuk eenvoudiger gaat 😉 Erg fijn dat onze formule ook klopt met je eigen voetlengte.

   1. De schoenmaat in deze tabel = 1,574 * lengte van de voet.
    Bij 1.574 is al rekening gehouden met de leest, deze is 1 a 2 cm groter dan de voet in cm. Afhankelijk van het merk is de leest: 1 tot 2 cm groter dan het aantal cm van de voet zelf. Het ene merk gebruikt +1 cm het andere merk weer +2cm hierdoor is het erg lastig te bepalen en kunnen schoenen soms groter of kleiner uitvallen dan je eigen maat. Deze tabel gaat uit van de voetmaat van + 1,5 cm, dus het gemiddelde van wat meestal wordt gehanteerd bij fabrikanten.

    1. Beste maud,

     Dat klopt. Fabrikanten kunnen zelf de exacte afmeting bepalen die ze aan een bepaalde schoenmaat koppelen. Daarom ‘vallen’ sommige schoenen groter of kleiner uit dan je wellicht gewend bent. Zeker bij een onbekend merk kan dit een matje schelen. Bij twijfel kun je daarom beter een extra paar schoenen bestellen. Tegenwoordig kun je bij vrijwel alle webshops gratis retourneren. Indien je kiest voor achteraf betalen, betaal je enkel voor de schoenen die goed passen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *